tisdag 31 maj 2011

Akta er, ni pollenallergiker!

Foto: Nikon d90, nikkor 50mm 1.8
Undrar ni över faktumet att det snöar i slutet av maj? Jag har svaret: det ettriga lilla trädet på bilden- pollenallergikernas skräck.

Sofia

fotspår = simma = sommar

foto: Canon EOS 550D, canon EFS 18-55mm
Man känner  att sommarlovet närmar sig, underbart!

Beate

I hönshuset





Foto: Nikon d90, nikkor 50mm 1.8
Sofia

måndag 30 maj 2011

Godmorgon!

Foto: Nikon d90, nikkor 50mm 1.8
Att börja tio två dagar i rad (ser ni, sommarlovet kallar) betyder att jag hinner göra allt möjligt före skolan. Däribland ingår att blogga, så därför ville jag bara säga hej med en syrenbild jag tog igår i solnedgången.

Sofia

Sockersöta violer och mattefiaskon

Foto: Nikon d90, nikkor 50mm 1.8

Mystiskt påfund: Matteläraren inviger den sista lektionen för året genom att föreläsa lite om nästa års ämnen. Därpå låter han oss börja spela som belöning efter ett helt års slavarbete, men tillägger att det är mattespel som står på tapeten. Strax kommer han dock dreglande som en liten hund och ber ivrigt om spelkompisar till Alias (ytterst icke-matematiskt ordförklaringsspel). Ibland undrar man hur lärarna resonerar, faktiskt. 

Sofia

Världen är allt orättvis!


                                                            foto: Beate, Canon EOS 550D, Canon EFS 18-55mm
Det finns mycket orättvisor här i världen. Vissa orättvisor är större (=vissa har mat och ett tak att bo under och vissa inte), och vissa orättvisor är mindre (Karin har tre karameller och jag har bara två...).

Här om dagen hade jag  tråkigt (det brukar vara så när man är sjuk) och då beslöt jag mig för att rada upp lite Alfapet-brickor i alfabetiskordning. Detta gick enkelt ända tills jag kom till bokstaven Q. Då märkte jag till min stora förskräckelse att den vackra bokstaven Q inte fanns med (jag är säker på att jag kollade på varendaste liten bricka!). Och jo, jag vet varför inte Q finns med: Q är inte en så där överdrivet vanlig bokstav i vårt vackra språk, men vad är det för en ursäkt?  Det finns faktiskt ord som börjar på q. Ette exempel på detta är t.ex. quagga. Quagga är en utdöd blandning mellan zebra och häst. Och jo, jag har lärt mig detta i det fantastiska programmet Fem myror är fler än fyra elefanter.

Hur som helst, upprörd som jag var tog jag fram närmaste penna och ritade in ett Q. Nu kommer bokstaven för evigt att finnas med. Alltså på tal om diskriminering...

Beate

söndag 29 maj 2011

kvällsmål...

Foto: Beate, Canon EOS 550D, Canon EFS 18-55mm

Något som är gott, lättlagat, somrigt och dessutom ser ganska trevligt ut är det som finns på bild här ovan: bröd med smör, tomat, fetaost och basilika.

Beate

fredag 27 maj 2011

Kort postlådefilosofi

Foto:Sofia, Nikon d90, nikkor 50mm 1.8
En vacker dag ska jag vara ägare av en postlåda likvärdig den ovan, det skakar jag hand på.

Sofia

favoritblomma nummer ett

                                                     foto: Beate, Canon EOS 550D, Canon EFS 18-55mm
Förgätmigej är nog en av mina favoritblommor. Hos min morfar växer det massvis av denna vackra växt. Under sommarlovet, då jag var lite yngre, brukade jag klä mig i klänning och sandaler, springa till morfars hus samtidigt som jag gnolade på en sommarvisa, plocka en stor bukett av denna skönhet, springa till mamma och överräcka buketten med de omsorgsfullt valda blommorna med ett stort leende på läpparna. känner ni hur sommarkänslan kryper fram? Det gör jag!
Beate

torsdag 26 maj 2011

Gredoliskära knoppar

Foto: Sofia, Nikon d90, nikkor 50mm 1.8
Det är slött som bara den när folk är sjuka. Krya på er, där ute i världen, och speciellt de som bor lite närmare mig (då syftar jag främst på en viss person)! 

Imorgon ska rätt många av sjuorna sätta sig lite lagom förväntansfulla på en präktig buss, som med all sannolikhet är gul, och åka längs med slingriga vägar bara för att bånga fåglar och plocka lite plankton, och till råga på allt få vitsord för det! 

"Hej, hej, lilla kräk! Bara så att du är medveten om det så vet jag inte vad du är för någon. Men min biologilärare vill visst att jag ska veta det."

Sofia

Käka fil med blåbär så garanterar jag välfärd och mätt mage!

Vissa saker sjunker ner i min lilla mage nästan ofattbart lätt. För att ta till ett rejält exempel - fil med blåbär! Så enkelt, fräscht och gott kan bara få saker vara. Mitt meddelande till folket är alltså idag: Passa på att äta fil med blåbär i sommar!

Desto mer har jag inte att säga, annat än att det typ är festival i vår lilla stad idag och att jag skulle kunna gå och åka tekoppskarusell ifall jag skulle ha lust, vilket jag inte har. Jag är en ovanligt högt skattad tråkmåns. Lite tur har jag alltså ändå.

Sofia

onsdag 25 maj 2011

Kvällstur


Foto: Sofia, Nikon d90, nikkor 50mm 1.8
Jag krokade arm med mamma och fotade lite träd och kyrkor.

Sofia

Vem har gått här?

                                                             Foto: Beate, Canon EOS 550D, Canon EFS 18-55mm
Är det kanske farbror Albert som har gått här? Eller är det trollet Hampus? Kankse är det ballerina-musen Angelica som har trippat förbi, eller också är det lilla fröken Anna-Karin som var på väg till butiken för att köpa mamma en liter mjölk. Vem som har gått här vet jag inte, någon med fem tår och en ganska liten fot. Kanske är det du?

Beate 

Förgätmigej

Foto: Sofia, Nikon d90, nikkor 50mm 1.8
Bilden ovan gillar jag enbart på grund av den blåa bokeh som föddes till liv av blommorna i bakgrunden när jag tog bilden. Förövrigt är bilden rätt så ful.

Namnet på blomman är däremot fint. Lite lagom gammaldags, eller mycket gammaldags om man ser det så. Och jag tycker om saker som är gammaldags. Böcker ska gärna vara gamla och med spröda pärmar och en och annan mal inuti, fast viktigare är det att innehållet, själva berättelsen och språket, är gammalt. Det har sin charm att läsa böcker om dig och mig som skall plocka oss en bit af blommorna. Tyvärr förstår inte alla det charmiga i det.

Annat som är gammalt och mycket fint är vintage-stilen, både på bilder och kläder. Lite retro får det också vara, och i så fall gärna modern inredning med enstaka retro-detaljer, för sådant är ytterst välkommet.

Haha, jag märker sent och sido att jag har gått vilse i en lärobok om olika tidsåldrar, från att ha börjat med blåa blommor och lika grann bokeh.

Så, slutligen - förgät mig ej.

Sofia

tisdag 24 maj 2011

Snyft och lite kaktusaktigt ogräs

Foto: Sofia, Nikon d90, nikkor 50mm 1.8
Jag deppar lite lagom, något som till största del beror på att jag inte har en gul, gammal, charmig skrivmaskin, vilket Beate har. Jag har ingen skrivmaskin alls. Och det grämer mig så in i norden. Däremot har jag ingen brist på ogräs i trädgården.

Sofia

Hello sunshine!

                                                  Foto: Beate, Canon EOS 550D, Canon EFS 18-55mm
Låt mig få presentera Krusidulla, min gula skrivmaskin. Denna retro-attiralj använde min kära mamma då hon studerade. Då fanns det, förstår ni, inga datorer som idag (ja, detta visste ni säkert redan).
Ibland brukar jag använda denna skrivmaskin och det är mysigt. Det är intressant att se alla spakar som jobbar och gör så att de bläckfärgade bokstäverna trycks på det vita pappret. Det finns något nostalgiskt över det hela. Det är inte direkt som att skriva på dagens datorer, det är mycket härligare än så.

Beate

Äppelblom eller någon annan slags blom

Foto: Sofia, Nikon d90, Nikkor 50mm 1.8'

Sofia

måndag 23 maj 2011

Återigen har mina skor snällt och lydigt fått ställa upp som fotomodeller

Foto: Beate, Canon EOS 550D, Canon EFS 18-55mm

Beate

Jag

Foto: lillebror, nikon d90, nikkor 50mm 1.8
Modell: jag (Sofia)

Bilden ovan är en av dessa bilder tagna av lillebror som jag nämnde i det här inlägget.

Jag håller på och utforskar olika redigeringsprogram i brist på photoshop, och för tillfället har jag fastnat för picnik, tackvare Beate. Bilden ovan är som sagt väldigt överredigerad, ett faktum som kan bero på två olika orsaker varav den ena är att jag inte gärna ser mig själv på bild och den andra att det är otroligt skoj att leka med funktioner av alla de slag.

Den här bildens redigering bestod av att ändra på mättnad och kontrast samt öka ljusstyrkan rejält och lägga på en svag, rosa vinjettering. Nu är bilden inte direkt naturlig, men jag har fäst mig vid den ändå, av någon anledning.

Sofia

söndag 22 maj 2011

Färgklick till skor

foto: Beate Canon EOS 550d, Canon EFS 18-55mm

Beate

Skor

Foto: Sofia, Nikon d90, Nikkor 50mm 1.8
Modell: Beate

Jag gillar skor. Behöver det upprepas? Det är näst intill så att man skulle kunna göra om detta till en blogg med enbart skofoton. Nejdå, jag tycker att bloggen duger som den är, utan överdrivet mycket skor.

Jag och Beate hade nämligen en liten (eller stor om man ser det så) fotopicknick idag med jordgubbar och mineralvatten med citronsmak och kameror och trädklättring (ja, jag ser er himla med ögonen men det stämmer) och skrapsår och ett par killars boll i ansiktet och shorts och cyklar och vind i håret och allt annat underbart man kan tänka sig. Det var då jag fotade bilden, ifall ni undrade.

Sofia

Converse-kärlek

Sofia

lördag 21 maj 2011

Jag kommer, jag också, med ett bidrag till vattenbiten, ett litet spännande fenomen som egentligen inte existerar, men som går ut på att fota vatten. Med inspirationen på topp skulle alltså även jag fota vatten, men jag insåg strax att mitt objektiv inte hade tillräckligt bra närgräns för att jag skulle kunna få till stånd något bra (bilden ovan är rejält beskuren). Det är sorgligt men sant. 

Förresten, den som var på Stafettkarnevalen idag eller igår sträcker upp en knubbig hand! (Okej, handen får eventuellt vara benig också, men knubbiga händer föredras:) Jag älskar stämningen på stora evenemang som detta, pirret spred sig bombsäkert flera kilometer bort från stadion, och visste ni förresten att Stafettkarnevalen är Europas största skolevenemang! 

Sofia

Jag är inte van vid att människor stirrar-men jag lär väl bli

Jag var ute och fotade lite här om dagen. Jag lade märke till att väldigt många människor vände lite extra på huvudet och riktade sina nyfikna ögon mot manicken som hängde runt min hals, en kamera. Vissa av åskådarna tittade förbryllat medan andra roade sig åt att någon ville fota träd och drog därmed fram ett litet leende över läpparna.  Jag visste inte att en kamera kunde väcka ett så stort intresse. Men alltid lär man sig något nytt, ska ni veta!

Beate

fredag 20 maj 2011

Vårbarn

Lite tid tog det att locka ut personen på bilden för en lekfull fotografering, men eftersom resultatet blev som ovan kan man ju tycka att det var värt besväret. Som belöning fick modellen ta några bilder på mig också, tänk att de små kan ha så många dolda talanger! Kanske ni får se bilden någon dag, bilden i sig är det inte något fel på, men tyvärr råkar jag ha blivit född med talangen att alltid göra de mest skrattretande grimaser när en kamera säger klick. Lite synd är det allt.

Sofia

Tävlingsbidrag

Jag har, för er som inte visste det, en vad-jag-vill-ha-lista inbyggd i min hjärna. Ganska högt upp på listan står det "reflexskärm" med snirkliga bokstäver. Nu har jag och även du, en ypperlig chans att kanske få en. Det enda man måste göra är att vinna Beatrice Jakobssons fototävling i samarbete med johanpixels. Låter det frestande? Tryck i såfall här för att komma direkt till inlägget!

Beate

En glädjeros som blir en sorgeros eller tvärtom eller nåt


Sofia

torsdag 19 maj 2011

Vatten, vatten, bara vanligt vatten...

... fast lite redigerat sådant.
Denna bild beskriver dagens väder ganska bra: mörkt, dystert och regnigt.

Beate

Till och med körsbärsträden böjer sig för vinden

Efter att, med nöd och näppe, ha uthärdat en 75 minuters gympalektion ute i vind och blåst på bobollsplan bestämmer jag och Beate oss för att ställa in en planerad fotopromenad. Lite snopet, men så som jag fryser med yllesockor, filt och varm dricka, så kan man undra hur mycket vi och även våra kameror skulle frysa ute i vinden. Inte ens körsbärsblommorna härdar ut längre, så jag kan skatta mig lycklig som fångade ett par av de sista på bild här om dagen.

Sofia

onsdag 18 maj 2011

Jag kommer

Misslyckas totalt. Flippa ur. Gråta en skvätt. Återhämta sig. Göra världens godaste smoothie. Lyssna lite på Veronica Maggio och inse att svenska låtar med svensk text kan vara himmelskt bra. Se tillbaka på livet och skratta åt hur bra man kan ha det. Men jag kommer, jag kommer tillbaka.

Sofia

Som pärlor på träd

Det är för tidigt att stoppa dessa blivande blåbär i munnen, eller ja, jag skulle i alla fall inte göra det. Det jag däremot gärna gör är att jag plockar fram kameran, krälar på marken för att hitta en trevlig vinkel, trycker på avtryckaren och och hör det trevliga ljudet "Flasch". En bild är tagen.
Beate

Med näsan i grannens blomsterrabatt

En sak kan jag tala om för er, och det är att man inte gärna ska sticka trynet ner bland grannens blommor, det är inte särskilt välbemött. Så gjorde dock jag, och ovan ser ni resultatet.

Sofia

tisdag 17 maj 2011

Gröna rosor i mina ögon

Denna blogg har två skribenter; Sofia är den ena och jag, Beate, är den andra. Fotografering är en relativt ny hobby för mig. Dock ljuger jag  inte om jag säger att det tar emot varje gång jag måste stänga av kameran, sätta på skyddslinsen framför objektivet, säga godnatt åt kameran och återgå till vardagen. Fotografering är, ska ni veta, någonting underbart!

Är det någon annan än jag som tycker att dessa blad, tillhörande en buske, liknar små, gröna rosor?

Blommor på träd...



En nyskapad blogg, första inlägget, en klase förtjusande blommor på ett träd, det kräver att kameran plockas fram. Jag heter Sofia och är den ena snillet som driver den här bloggen, och fotografering är rena rama kärleken för mig <3. Älskar du också att se världen i kamerans sökare? Läs vår blogg!